Muzeum Pompidou.

Centrum Pompidou jest nazwa najczęściej używane w odniesieniu do Narodowego Centrum Kultury i Sztuki Georges Pompidou, Paryż (Francja), zaprojektowany przez ówczesnego młodych architektów Renzo Piano i Richarda Rogersa. Został otwarty w dniu 31 stycznia 1977 roku. Jest też budynek w którym mieści się biblioteka o pojemności 2000 osób, otwartych dla publiczności. Został ukończony w 1977 roku.


Ośrodek został zbudowany w okresie panowania prezydenta Francji Georges Pompidou, który zmarł, zanim budynek został zakończony. To był jego następca, Valéry Giscard d'Estaing, który otworzył go w 1977 roku. Zrehabilitowany między 1997 a grudniem 1999 r., ponownie swoje podwoje w dniu 1 stycznia 2000 roku. 'S Jednym z najczęściej odwiedzanych zabytków w Francji, około sześciu milionów turystów rocznie.

Centre Pompidou zaprojektowana przez ówczesnego młodych architektów Renzo Piano i Richarda Rogersa. Budynek jest w stylu, który był bardzo innowacyjny w 70 strukturze kwadratowy przemysłowca, i funkcjonalne elementy, rury, drabiny, itp., jest widoczna z zewnątrz. Rury z wodą, powietrzem lub energii elektrycznej były malowane w odważnych kolorach i ekstrahowano z głównej części budynku, zostawić otwarte wnętrze. Chociaż spór wybuchł, gdy skończył, dzisiaj ludzie przyzwyczaili się do jego osobliwego wyglądu i jest bardzo popularny.Jest to jeden z pierwszych budynków w architekturze high-tech.

Projekt

Centrum Pompidou jest jednym z pierwszych budynków w mocy High-tech. Ma znaczący wpływ architektury Miesa van der Rohe i grupy Archigram. Co do wpływu niemieckiego architekta, jest postrzegany w budynku własnym racjonalizmu Architektury Nowoczesnej w znaczeniu, że nieruchomość jest traktowana jako pusty pojemnik, w którym można dostać wszystko. Wnętrze Pompidou jest całkowicie jasne i zrozumiałe przez Johnson jako mobilny kontener kryty. Duże światła są zapisane w sumie czternastu vierendel masywnych belkach równoległych do siebie i prostopadle do elewacji z placu. Archigram wpływ grupa jest wyczuwalny w powieści i skomplikowane sposoby, w którym budynek pod względem wielu rur, prętów i budowle, które atakują fasady, przy wykorzystaniu "technologii w żartach". Archigram stworzył wiele projektów w 1960 roku i wygląda pełna fantazji wpływ hippisów psychodelicznych. W swoich projektach obfitował rurki, kolorów nadwozia i konstrukcji metalowych.


Budynek jest w każdym z pięter wyłącznie trzynaście czternaście otworów vierendel wiązek równoległych. Te kawałki są ogromnych rozmiarów i są prefabrykowane, więc musieliśmy mieć ogromne przedsięwzięcie logistyczne, aby doprowadzić je do budowy.Belki są widoczne na ścianach bocznych (północ i południe). Poszczególne belki są łączone rośliny z drążków. Przyczółki Pompidou są metalowe o przekroju okrągłym. Jest wykonana konstrukcja w budynku znanego pod nazwą Gerberette. Poziome kawałki metalu są przymocowane do kolumn, na której końcu, jako wspornika. Mają krzywą przekroju i jego funkcją jest utrzymanie struktury metalowe wystające z elewacji zachodniej i wschodniej. Jego wynalazca jest Gerberett niemiecki inżynier, i zostały zaprojektowane, aby rozwinąć obszar mostów. Tak więc, wydaje się, że cała konstrukcja jest metalowa Pompidou, najwyraźniej nie paryski przepisy przeciwpożarowe. Jednakże, przepisy są zachowane i słupki są chłodzone wodą w każdym wnętrzu.

W zachodniej i wschodniej elewacji są "krzyż Andrzejki", Krzyż Tensory prostopadłe do siebie i skłonny około 45 stopni do podłoża, umieszczone w każdym kwadracie utworzonym przez poziomych i pionowych, które są poza tymi murami. Te tensory są zaskakująco cienkie i mają wiele zabezpieczeń, tj. aby struktura zawiodą musiałby wyciąć dość tych tensorów.Do góry na "miskę spaghetti" barów i struktur ", które są w elewacjach, która wychodzi na plac dodaje struktury holdingowej z zewnątrz schody. Są tam bary i rurki fasad, które nie mają funkcji konstrukcyjnej, i jest przeprowadzana tylko przyczyniają się do wizualnego chaosu, który sprawia, że ​​rozumienie przestrzeni. Za tym zestawem prętów i rur są same fasady. Mają przeszkleniem, podzielony na prostokątne moduły i obrzezania ortogonalnej.

Udogodnienia

W centrum fasady Service (wschodnia strona, naprzeciwko placu) jest wieża z trzema zewnętrznymi windami, a przód na placu (po stronie zachodniej) jest poza klatka schodowa, która przecina budynek od lewej do w prawo (jak widać z kwadratowym), które jest w przewód przezroczysty i jest podzielony na sekcje. Czy to jest tylko fasada media, a mianowicie, że jest on ustawiony duże plakaty dla celów komercyjnych. Pompidou miał trzy podziemne piętra wykorzystywane jako parkingi, ale po przywróceniu 1997 mają dwa. Pompidou posiada łącznie siedem zakładów zlokalizowanych na parterze. Plan jest prostokątny, z dłuższych boków odpowiadających elewacji miejsca i usługi.Na ostatnim piętrze znajduje się słynna restauracja jedzenie fusion. Posiada dziedziniec znajdujący się w prawym górnym rogu (jak zmierzyć się z budynku z placu). Ten taras jest dostępne przez zewnętrzne schody do przodu plaza. W restauracji są kawałki "Gehriescas" dekonstruktywistyczny wyraźnie wpłynęły niezwiązane stylu Pompidou. Rzeźby te zostały zaprojektowane przez kilku architektów i umieszczone w 1997 reformy.

Udogodnienia i budowle mają wiele kolorów, które służą kod odwiedzających poznać funkcję każdego elementu. Czerwono-malowane elementy spełniają funkcję komunikacyjną (windy i schody ruchome), niebieski jest klimatyzacja, zielone obiekty wodne (instalacje wodociągowe, kanalizacji, ...), żółty jest prąd, a białe ujęcia i ekstrakcje powietrza. Poza schodkach kwadratu ma swoje pochyłe podłogi pomalowane na czerwono. Schody, które są mechaniczne objęte są przezroczystą rurkę okrągłym przekroju. Są one podzielone na kilka kadrów, każdej sekcji i pomiędzy jest płaski obszar, który komunikuje się z instalacji. Wewnątrz rury znajduje się wiele elementów technologicznych utrudniać orientacji przestrzennej.

Po wschodniej stronie znajduje się wiele rur usług, każdy kolor odpowiada jego funkcji.Duża ilość rur i prętów strukturalnych tworzenia "pięć warstw technologii." Chociaż układ rur tej elewacji nie ponosi pozorny porządek, możemy zobaczyć, że niebieskie rurki są dopasowane, jednak uderzając istnienie poziomych elementów wystających z fasadą skierowaną pionowo. Po stronie południowej znajduje się podcienie, które chronią przed deszczem do przechodniów.

Mimo, że wszystkie rury i pręty nie zobaczyć fasady Pompidou, wnętrze jest bardzo jasne, ponieważ jest ciągłe szyby. Dla wewnętrznych sufitów i rur przekazać wszystkie elementy fasad, z tych wszystkich elementów w widoku. Tak więc, w budynku będzie wyświetlany ten sam obraz chaosu i plątaninę elementów technologicznych poza siebie. Renzo Piano umieszczone na każdej kompozycji trochę pułap wizualnie do ochrony sieci rur w suficie i zapobiec rozproszony wzrok kontemplować dzieło eksponowane.

Więcej informacji: www.wikipedia.org

.